begin

Start in 1978

Het initiatief tot de oprichting van Salonorkest Belle Epoque in 1978 namen twee enthousiaste amateurviolisten: Rob Flink en Rob Rijsdijk. In korte tijd completeerden zij het ensemble met vier andere musici uit het Twentse muziekleven. De bezetting van het eerste uur bestond naast de twee oprichters uit Hanneke te Wierik (piano), Dick Lindeboom (cello), Menno van Duuren (fluit) en Frans Schuitemaker (hobo).

Het fenomeen salonorkest was eind jaren zeventig van de twintigste eeuw net herontdekt toen Belle Epoque werd opgericht. De populariteit van licht klassieke achtergrondmuziek nam in hoog tempo toe, mede door de televisieoptredens van ensembles als het Resistentie Orkest en Salonorkest Pluche.

Salonmuziek was weer mode en Belle Epoque profiteerde al gauw van de grote vraag naar ensembles die salonmuziek konden verzorgen tijdens recepties, feesten, partijen, koffie-, thee- en sherryconcerten. Belle Epoque bouwde in een korte tijd een breed repertoire op van walsen, potpourri’s, tango’s, intermezzo’s en karakterstukken waarmee een breed publiek werd bediend.

Zoektocht

Aan de eerste repetities van Belle Epoque ging een intensieve speurtocht naar bladmuziek vooraf, in binnen- en buitenland. Nieuwe uitgaven van salonmuziek bleken schaars en kostbaar, net als antiquarische bladmuziek voor salonorkest.

Een gouden tip bracht de Belle Epoque-oprichters in contact met de hoogbejaarde violist Henk Phil. ten Heuw, die in de jaren twintig van de twintigste eeuw salonmuziek uitvoerde met zijn eigen orkest. Verheugd over de hernieuwde belangstelling voor salonmuziek droeg hij zijn collectie van 800 titels over aan Belle Epoque. Bij de optredens die Belle Epoque sindsdien verzorgt, vormt de collectie van Ten Heuw nog steeds een belangrijke basis voor het repertoire.

In 2017 kon Belle Epoque door bemiddeling van Musidesk Rijnbrink nog eens enkele honderden saloncomposities uit de nalatenschap van violist en salonmusicus André Kokos aan het bestand toevoegen.

Lees meer over: